Az internet és a hagyományok néha összefonódnak

A barátaimmal rengeteg időt töltünk az internet előtt. Különböző érdekes videókat nézünk folyton, amiket egymásnak küldözgetünk csetelés közben a közösségi médiában. Sok érdekességet meg lehet tudni a világháló segítségével, mint például hogy hogyan élnek Bora-Borán, ahova nem valószínű, hogy valaha is el fogunk jutni. Habár ki tudja, még nagyon fiatalok vagyunk! Az ősöknek persze ez rendszeresen nem tetszik, ők mindig mindegyikünknek állandóan azt mondják, hogy szálljunk már le végre a földre! Régen az emberek még nem a fejükben éltek, hanem kétkezi munkával töltötték az idejüket, és nagyon is jól működtek ezek a hagyományok, amelyek a különböző generációkat is közelebb hozták egymáshoz. Az internet ezzel ellentétben csak növeli a generációs szakadékot, mert aki érti és tudja használni, az tudja, aki meg nem, az nem, itt közös kapcsolódási pont nem igazán van.

A szüleink unszolására végül, illetve azért is, mert szerintem tök menő, ha ezt is feltesszük az oldalunkra, ellátogattunk a haverjaimmal csoportosan egy olyan kiállításra, ahol különböző régi, hagyományos mesterségekkel ismerkedhettünk meg. Még ki is lehetett próbálni egy-két dolgot, és valóban nagyon élveztük ezeket a kreatív tevékenységeket. Még akkor is, ha az ember ilyenkor nem a számítógép előtt ül, és nem az egeret meg a billentyűzetet nyomogatja a kezével, hanem teljesen más eszközökkel ügyeskedik éppen. A kirándulásról persze készült videó, és nagyon sokan ki is nyilvánították a tetszésüket, hogy megint sikerült valami érdekes tartalmat feltöltenünk. Ha jobban belegondolok, valamilyen szinten tényleg szomorú, hogy ez a korosztály már csak a neten lát hasonlót, és tudjuk, hol fog rákeresni mondjuk a szűcsre, mert ma már nehéz elképzelni, hogy mit is csinált pontosan egy ilyen szakember a régi szép időkben.

Persze azóta a világ is megváltozott, és sokkal több lett a számítógépen dolgozó informatikus, mint a hagyományos szűcs vagy cipész vállalkozó. Ettől függetlenül, látom én is a közösségi médiában, hogy az emberek továbbra is szeretnek a saját kezükkel alkotni, akár hobbi szinten is. Miután megnéztem pár hasonló videót, én is kedvet kaptam ezek után a szappan készítéshez. Az internetes kereső a jó barátom, ahogy szokták mondani, ezért itt néztem utána, hogy melyek a legszükségesebb szappan alapanyagok. Megtudtam, hogy a pipereporta.hu rendelkezik mindezekkel, ráadásul a szükséges kellékek beszerzésén felül még inspirálódni is tudok a blogjuk segítségével a különböző kreatív projekjeimhez.

Azért is esett a szappankészítésre a választásom, mert ezzel nehéz mellélőni. A szüleim ugyanúgy tudják használni akár napi szinten is a termékeket, illetve ajándéknak sem utolsó, főleg ha tanácstalan az ember és nem akarja már a hatodik tusfürdőt adni karácsonyra. Ehhez persze elengedhetetlen két dolog:


1. Megfelelő minőségű alapanyagokat érdemes beszereznünk, mert csakis akkor lesz szép a végeredmény. Egy ajándéknál pedig a megjelenés ugyanúgy számít, mint a hasznosság.

2. Nem árt a változatosság, például az, ha többféle szín és formájú szappant tudunk készíteni. Így valóban minden alkalomra és mindenki ízlésének megfelelő, személyes ajándékot készíthetünk, és talán azt sem bánja senki, ha már harmadszorra kap szappant karácsonyra, mivel így is sikerül új színt vinnünk a megajándékozottak életébe.

A pipereporta.hu-ra mindkét tekintetben számíthatunk. A választék bőségére abszolút nem lehet panasz, a szappan alapanyagok pedig külön kategóriát képeznek a weboldalon, így egész biztosan nem tudunk ott eltévedni. A termékekről fényképet is láthatunk, illetve pontosan fel van tüntetve a mennyiség szerinti ár is. Ebből kifolyólag nem igazán tudunk itt zsákbamacskát venni. De az új és akciós termékekről sem maradunk le, ha rendszeresen látogatjuk az oldalt, mivel ezeknek is külön kategóriája van.

A termékek közötti böngészés szintén nem bonyolult, a keresőbe ugyanis bármit beírhatunk, a termékek listáját pedig lehetőségünk van különböző szempontok szerint sorba rendezni. Ha tehát szeretnénk mondjuk elől látni a legolcsóbb termékeket, egész egyszerűen csak át kell állítanunk a listázás szempontját, tehát ki kell választanunk ezt az opciót egy legördülő menüből.

szappan alapanyagok

A blogot már említettem, ahonnan ötleteket tudunk meríteni, viszont teljesen érthető, ha valaki most csinálná ezt először és még így is elveszve érzi magát. Pontosan nekik találták ki a pipereporta.hu oktatóvideóit, ahol nem csupán olvasni lehet a különböző viaszos termékek elkészítésének módjáról, hanem lépésről lépésre láthatjuk is a folyamatot. Szerintem ez egy nagyon jó kezdeményezés, mert a fiatalok is legtöbbször ezekről a platformokról tájékozódnak, és mi már úgy vagyunk kódolva, hogy sokkal könnyebben tanulunk ilyen módon, mint őseink, akik könyveket és feljegyzéseket írtak kézműves munkásságukról és saját receptjeikről.

Sajnos én korábban fürödtem már be online vásárlással. Egy olyan cégnek utaltam előre pénzt, amelyiknek eléggé egyszerű volt a honlapja, és pár angol szó is szerepelt rajta, pedig magyarul kellett volna lennie az egésznek. Még jó, hogy csak ki akartam első körben próbálni a termékeket kisebb tételben, ezért nem fizettem sokat, de a mai napig se az áru, se a pénzem nem érkezett meg, a cég pedig azóta el is tűnt az internetről.

Ezzel ellentétben a pipereporta.hu-n részletes céginformációt lehet találni a vállalat elérhetőségéről és tevékenységéről. Még a működési engedélyükkel kapcsolatban is találunk a weboldalukon mindenki számára elérhető információt. Bármilyen probléma esetén szintén kereshetjük őket telefonon vagy e-mailben, de saját boltjuk is van, tehát ha szeretnénk, hogy a fizetés és az egész tranzakció az orrunk előtt történjen, arra is van mód. Ilyen szempontból rugalmas a pipereporta.hu, mivel a honlapjukon feltüntették az összes lehetséges fizetési és szállítási módot, illetve hogy melyik hogyan és mikor történik. Tehát attól függően, hogy készpénzzel vagy kártyával szeretne fizetni valaki, illetve hol tudja/akarja átvenni a csomagját, mindenki találhat magának ideális megoldást.

Nálam amúgy minden a megbeszéltek szerint történt, teljesen korrektek voltak. Megérkeztek egytől egyig a kért szappan alapanyagok, és minőség tekintetében is teljesen rendben volt minden. Az első termékemet az egyik oktatóvideó alapján álltam neki megcsinálni a pipereporta.hu oldaláról, mivel ezekbe is rendszeresen belekukkantottam, amíg a rendelés megérkezett. Így valóban nem volt nehéz, bár elsőre még sok volt a sok új ismeret, és a technikámon is van még mit csiszolni. Ugyanakkor nagyon jól szórakoztam, és egyáltalán nem bántam meg, hogy belekezdtem ebbe a tevékenységbe. Nincs kétségem afelől, hogy fogok még rendelni a pipereporta.hu oldalról, és az ismerősi körömben is fogom azt ajánlani.

Szerintem nagyon is jó és hasznos dolog, hogy az internet modern világa és a hagyományokkal rendelkező kreatív tevékenységek kombinálhatóak egymással. Egyébként is nehezen tudom elképzelni, hogy egy informatikus hogyan tudja levezetni a feszültséget valamilyen kreatív, nem számítógépes tevékenység végzése nélkül. Minden esetre a szappan- és gyertyakészítés iránt érdeklődőknek erősen ajánlott a pipereporta.hu oldal felkeresése.