Nem kell mindent elhinni, amit a neten látsz

Az interneten olvasható híreknek sok előnye és hátránya is van. Mióta szinte bármi elérhető a neten, rengeteg hírrel is találkozhatunk. Az ilyen cikkek címeit mindig igyekeznek minél hatásosabban megírni, hogy a lehető legtöbb ember kattintson rá. Ennek következményeként egyre több olyan emberrel lehet találkozni, akik mindent elhisznek, amit csak a neten olvasnak. Vannak akik lusták megnyitni a cikkeket, csak a hatásvadász címeket olvassák el: ezután pedig hamis információkat újságolnak mindenkinek a környezetükben. Vagy egyszerűen csak nagyon könnyen befolyásolhatók. Ha a hallgatóik is olyan hiszékenyek mint ők, könnyen megeshet hogy elmondás alapján is igaznak veszik az ilyen híreket. Ez sajnos rengeteg felesleges aggodalomhoz, értetlenséghez, esetleg pánikhoz vezethet. Pontosan ez az oka annak, hogy próbálom az internetet minél tudatosabban használni. Ha csak lehet, nem olvasok rajta híreket, igyekszem mindig csak arra rákeresni, amiért eredetileg megnyitottam a böngészőt. Néha azonban így is elkeveredek a legkülönfélébb figyelemfelkelő cikkek között.

Pedig a net nagyon hasznos dolgokra is alkalmas: legutóbb például találtam rajta egy fűtés rendszerekkel foglalkozó weboldalt, a futesrendszerek.hu-t. Ha ti is éppen építkeztek, felújítotok, vagy csak a házaitokban működő fűtés rendszerek korszerűsítésén gondolkoztok, ez a honlap sok segítséget nyújthat. Megtalálható rajta az elektromos fűtés rendszerek részletes ismertetése, valamint online kitölthető kapcsolatfelvételi adatlap is, amellyel igényelhetjük, hogy egy kivitelező cég felkeressen minket.

Amennyiben az elektromos fűtés rendszerek mellett döntünk, számos előnyben lehet részünk. Talán a legfontosabb, hogy ezek a fűtés rendszerek környezetkímélőek, és bizonyos esetekben akár napelemmel is működtethetők. (Napelemekkel kapcsolatban szintén elérhető tájékoztatás a honlapon.) Továbbá az sem elhanyagolható, hogy az elektromos fűtés jóval csendesebb és tisztább hagyományos társainál. Még káros égési mellékterméke sincs, ezáltal a levegő és a tüdőnk egyaránt tisztább maradhat. Sokoldalúságát is meg kell említeni. Sok fűtési megoldáshoz használható az elektromosság, többek között például padlófűtéshez, radiátoros fűtéshez, fűtőszőnyeghez, kazánhoz, kandallóhoz…

Az elektromos fűtés rendszerek sem egyformák. Létezik például infrafűtés, amely működése során infravörös sugárzás segítségével melegít. Alkalmazható padlófűtés, falfűtés, vagy akár mennyezetfűtés üzemeltetéséhez. Előnye, hogy a levegő helyett a vele érintkező tárgyakat melegíti, ezért nem kavarja fel a lakásban található port, valamint sokkal jobb hőérzetet képes biztosítani. Ennek oka az, hogy mi magunk is közvetlenül a felmelegített felülettel érintkezünk, ahelyett, hogy a légtérben lévő meleget érzékelnénk. Ez különösen igaz a padlófűtés esetében, mert ilyenkor egyenesen a meleg forrását jelentő padlón sétálunk.

Egyébként is az egyik legjobb választás a padlófűtés, mert a lábunk irányából fűt, ahonnan a legkönnyebben kezdünk el fázni. Amellett, hogy jobb hőérzetet nyújt, az egészségre is kedvező hatással van az infrafűtés: a szálló por elkerülésével számos légúti megbetegedés megelőzhető.

Arra is van lehetőség, hogy hőszivattyúval oldjuk meg a fűtést. A hőszivattyú egy nagyon érdekes találmány, amely képes külső energiaforrásból nyert energiákat belső használatra átalakítani. Négy fajta létezik belőle: a levegő-levegő, a víz-víz, a talaj-víz és a levegő-víz típusok. Az elnevezésük alapján is láthatjuk, hogy honnan vonják el az energiát, és hova csoportosítják át. Ezek a fűtés rendszerek kifejezetten környezetbarát módon működnek, azonban a kialakításuk nem egyszerű és meglehetősen költséges is.

A futesrendszerek.hu-nál szerencsére elérhető egy ingyenes felmérés, amelynek során megnézik, a ház környezeti adottságai megfelelők-e a hőszivattyú rendszer kiépítéséhez.

Akármelyik megoldást választjuk, biztosak lehetünk benne, hogy korszerű és környezetbarát fűtés rendszerünk lesz.

fűtés rendszerek